marți, 5 februarie 2013

Reconversie profesionala

Citeam zilele trecute un articol fain in care se pun in balanta avantajele si dezavantajele scolii in sistem si respectiv educatiei acasa. Mica paranteza: da, confirm, am de gand sa n-o trimit pe maimuta mea la gradinita si probabil (dar mai este timp de dezbatut si cercetat) nici la scoala primara.
Ei si-n articolul cu pricina dau peste un cuvant de care habar n-aveam: downshifter. Ma duc repede la wikipedia sa caut o definitie si descopar, spre amuzamentul si rasul meu pe sub mustata, ca downshifting e atunci cand faci ca noi: faci in asa fel incat sa stai cat mai putin la birou (asta daca apuci sa ai vreun birou), faci planuri de calatorit/gradinarit/comunitati hippie/voluntariat, filozofezi despre nemurirea sufletului si sensul tau in viata, stai cat mai mult cu familia, cheltuiesti foarte putini bani, nu-ti iei nici TV, nici masina, nici alte dracovenii la pret de X,990, mai pe scurt incerci sa traiesti simplu materialiceste vorbind si sa te preocupi de chestii mai importante din punct de vedere personalo-spiritual. Deci in loc de hippie, acum, in anul 2013, mileniul trei, se zice downshifting dom'le.
Si tot razand eu in capul meu, imi ziceam: Mai, de ce nu am aflat de cuvantul asta mai devreme, acum vreo cativa ani cand de-abia plecasem din Romania si inca ma preocupa faptul ca o sa zica lumea ca-s un pierde-vara care lucreaza prin baruri si restaurante in Paris si sterge la fund copiii bogatilor francezi. Saraca mama, cine stie de cate ori a trebuit sa-si inghita jena si sa raspunda cu juma' de gura. "Si fetita ce mai face, doamna Ursuleanu?" "Pai ce sa faca, e la Paris..." "Aaa, ooo, bravo, bravo, vreun master, o bursa, ceva?" "Nu, nu...e chelnerita si babysitter...".
Pai sa fi stiut eu de cuvantul asta acum 3-4 ani, i-as fi spus mamei, tu mama, daca te intreaba careva, spune si tu ca mi-am gasit job la o multinationala, la divizia de daunshifting.Si fiind asa de buna, m-au transferat. Sunt specialist international in daunshifting. Pai ar fi murit de ciuda doamna Gabor si domnu Arminii, vecinii mei din bloc care m-au mustruluit ani de zile (si nu s-au lasat pana nu m-au reclamat si la politie) ca e muzica tare, ca aduc prea multi prieteni acasa, ca are cainele purici, si etc.
Dar nu-i timpul pierdut! Ma bate gandul sa-mi fac niste carti de vizita pe care sa scrie:

                                                   Andra Gheban
                                             Downshifter international
                                                Servicii de consultanta

Niciun comentariu: