duminică, 20 ianuarie 2013

9+5 luni de maimutareala

Si-a mai trecut o luna, repede de tot, asa de repede ca mi-e frica sa nu o aud pe Amani zicand maine-poimaine "Da si tu un ban de-un suc si-un bilet de avion". Sa profit ca-mi doarme mandra in fular si lipita de sanul meu, si sa fac o recapitulare a celor 5 luni care s-au implinit de curand. N-am fost niciodata buna la notat in carnetel tot felul de date importante nici de-ale mele si nici de-ale ei, asa ca pana acum vreo doua saptamani habar n-aveam cate kile si cm are, pana n-am fost la pediatru in sfarsit si s-a lamurit misterul. Ne-a ferit al de sus de probleme mai grave, asa ca eu ma uit la ea, vad ca mananca, rade, doarme, e activa, si n-am nevoie sa stiu cifre exacte... Mama ma tot intreaba daca nu o simt mai greluta, dar cum o tin in fular mai mereu de cand s-a nascut, m-am obisnuit atat de mult cu greutatea ei incat nu-mi dau seama.
Tot citind bloguri de mame si copii mi-am dat seama ca maimuta noastra urmeaza un curs normal de dezvoltare si nu-i nici mai presus nici mai prejos decat altii de varsta ei. A reusit in sfarsit sa se intoarca pe burta singura, rade cu zgomot acum, mai ales daca e in brate la taica-su si incep sa ma stramb la ea, zambeste mereu la toti cei care isi fac timp sa-i vorbeasca (eu inca astept sa inceapa sa mai faca si discriminari, ca parca prea se hlizeste asa cu toata lumea, ce treaba-i asta!), vorbeste mai putin ca la 2-3 luni si diferit, dimineata cand se trezeste sta in pat linistita intre noi pana ne invrednicim si noi sa deschidem ochii, e indragostita nebuneste de David si-ai zice ca sunt asa, complici, in unele jocuri de-ale lor... Eu ii cant toata ziua buna-ziua si-i place foarte tare, mai ales cand aude primele cuvinte si incep sa fredonez, i se lumineaza fata. Imi cere s-o scot afara la plimbare si daca e mai agitata, se linisteste imediat ce ajungem jos. Dimineata inainte de prima siesta iesim in curtea interioara a cladirii noastre, iau Aventurile lui Nils Holgersson, si-n timp ce fac rondul curtii de vreo 10 ori, ii citesc cu voce tare despre calatoria lui  Nils pe spatele gascanului.


Oi crede eu asta pentru ca-i vorba despre copilul meu, iaca nu stiu...Dar o scriu, sa nu uit peste ani. Amani ni se pare foarte "treaza" cum se spune aici in spaniola, inca de cand avea o luna-doua ii placea mult sa se uite la toate in jur, mai ales afara ai fi zis ca vrea sa cuprinda dintr-o privire tot ce vedea in jur. Mai, zici ca are privire de inspectoare nu alta! Cum sunt mai atenta acum la alti bebelusi, am observat ca cei de varsta ei au privirea aia in gol, fixa si nu se uita la nimic de fapt. Maimuta in schimb de abia isi putea tine capul si il intorcea pe toate partile ca sa vada cat mai multe, iar acum parca inghite din ochi copacii, cladirile, oamenii, tot tot tot. Se plictiseste repede in casa, in schimb, ar putea sta in parc cu orele si chiar stam de fapt...zilele trecute mi-am luat toate catrafusele, inclusiv laptopul, le-am pus in carut, pe Amani in fular si am stat toata dupa-amiaza in parc. In timp ce Amani a facut doua sieste in bratele mele eu am profitat si-am mai tradus (m-am apucat de tradus carti de parinti/nastere/copii din spaniola in romana ca am vreo cateva care-s prea bune sa le tin doar pentru mine). Se uita la frunze, copaci, ii dau flori pe la nas si pe la buze, o las in fundul gol, acum mai nou ii place iarba si-si trece manutele prin ea si si-ar baga si gura daca as lasa-o, dar mi-i ca pe langa iarba mai linge si-un pipi de caine vagabond ca-i si aici plin, ca la noi.
Surpriza celor 5 luni e ca socoteala mea cum ca o s-o tin doar pe lapte cel putin inca 2-3 luni de-acum incolo nu se potriveste cu vointa mandrei noastre pentru ca e atat de curioasa incat vrea sa incerce tot ce mancam noi si trage de mana, de furculita, de farfurie, de masa, numai numai i-o pica si ei ceva pe care sa dea cu limbuta putin. Nu m-am putut abtine si i-am dat ba niste piersica, ba pepene galben, ba brocoli. Dar asa, pe sarite si fara program si cand am vazut ca iese bucatica de brocoli nedigerata, m-am oprit. Mai asteptam.
La fel ca si acum o luna, Amani este cat se poate de linistita si surprinde pe toti cu faptul ca nu plange. Cand e nemultumita si vrea altceva decat ce facem noi in acel moment, stie foarte bine sa-si manifeste dorinta prin diverse sunete protestatare dar de plans tot nu plange. Eu personal nu cred ca-i chestiune de noroc, ci de inlantuirea pozitiva a sarcinii in care ne-am simtit amandoua minunat, iubite si protejate de David, a nasterii fara teama si fara violenta si a vietii noastre serene si fericite.
Inchei bilantul si mai scriu ca sunt convinsa in secret ca fularul (esarfa portbebe se zice la noi in Romania din cate am aflat) a contribuit la felul de a fi al lui Amani. Zic asta pentru ca rar vad pe strazi fete de bebelusi. Sunt toti ascunsi in carut, iar carutul acoperit cu o carpa, sa nu-i bata soarele probabil. Daca apuc sa vad vreunul, ori doarme, ori e treaz dar cu privirea aia pierduta. Si ma gandesc ca daca am fi urmat valul si obiceiul de aici, poate si Amani a noastra ar fi stat cuminte in carut si s-ar fi holbat la o carpa. In schimb in fular, este expusa la si in acelasi timp protejata de tot ce se intampla in jur. In plus are si laptele aproape, asa ca uneori nici nu se intrerupe din privit ca sa ia o gustare. Ma bucur mult de tot ca suntem liberi de biberoane, suzete, creme, pungi de jucarii, papuci de bebelus, baby phone, obiecte si iar obiecte care simt eu ca ar fi marit putin distanta intre noi si ea.


2 comentarii:

Joy spunea...

Te-am citit (iar) pe nerasuflate. Multumesc, multumesc, multumesc! Simtindu-va pe voi, prind si eu curaj sa fiu mai mult cum simt si mai putin cum 'trebuie'/'se cere' in trista si artificiala societate in care traim. Ca fapt divers, azi am notat si eu intr-un fel de caiet 'starea' nazbatiei la un an. Si am povestit eu acolo despre privirea ei, despre joaca ei, despre inventiile ei, despre veselia si energia ei, despre cheful de viata, despre noptile linistite si zilele insorite, despre iubirea ei, despre tot ce ne-a invatat in anul asta. Si cand sa inchei... mi-am adus aminte si eu ca mai sunt si... numere. Le-am trecut intr-un final, in caz de voi avea nevoie vreodata.
Asa, sa nu uit: am o prietena ce tre' sa nasca de la o zi la alta. O sa ii cumpar FULARUL, multumesc pentru idee (eu nu am avut si regret nespus).
Iar te imbratisez, dar cu gingasie sa nu o deranjez pe pretioasa si luminoasa Amani.

PS1: Da-mi si mie te rog titlurile cartilor in spaniola pe care le traduci.

PS2: Dupa raspunsul tau cu vaccinul, am decis noi parintii sa renuntam la (inca!) o doza de vaccin pentru meningita C. Am iesit foc si para din cabinetul infirmierei dupa ce, consultandu-si ea pretioasele liste cu acronime de vaccinuri ce trebuie facute copiilor in functie de cat si cum au fost vaccinati pana la un anume moment, mi-a zis razand: 'De fapt, aveti dreptate, nici nu e asa necesar sa mai faca inca o doza'. Say whaaaaaaaaaaaaaat?!!??!?!?! Am crezut ca mor de suparare ca se trateaza (si se injecteaza) cu asa usurinta vaccinul!

Andra spunea...

Scriu si pe mail, dar si aici un pic. A fost mare nebunie si aici cu meningita si vaccinul aferent, noi am scapat de vreo presiune pt ca Amani nu intra in rangul de varsta...Iar de genul asta de pediatri este plin si aici..Iti recomanda sa citesti putin despre medicina antroposofica (combina med. occidentala cu cea homeopata si cea naturista) Noi pe Amani o ducem la o pediatra antroposofica si diferenta este enorma.